приказка-игра
Приказка-игра: Голямото приключение на малкото таласъмче
игра
 
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА АВТОРА


Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България.

Творчеството му за възрастни получава признания и награди, но той става истински популярен с първите по рода си детски книги.

Живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и сина си, за който написва експерименталната приказка-игра "
Голямото приключение на малкото таласъмче". След феноменалния успех на първата книга на бял свят се появява и "Още по-голямото приключение на малкото таласъмче", с която става най-младият автор печелил националното отличие "Константин Константинов" на Министерство на Културата - най-престижната награда за детско творчество в България.

Награда Константин Консантинов

Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Носител е на над 10 награди и номинации. Никола Райков е известен с високо хуманните си възгледи и споделя безплатно своите книги в електронен формат.

Двукратен носител е на наградата „Бисерче вълшебно“, в която гласуват хиляди деца от цяла България, със своите приказки-игри „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Електронните издания на творбите му се превеждат от доброволци по цял свят, а книгите му се издават и извън България. Правата върху цялото му творчество са откупени в Китай.


ПО-ЗНАЧИМИ НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЯ:

 • 2005 (септември) – Награда „най-добър филмов проект“ на международния фестивал за кино в Балчик.
 • 2013 (септември) – Награда „Булгакон 2013“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“
 • 2014 (април) – Награда на участниците в „Южна пролет“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“
 • 2014 (юли) – Национално отличие за най-добър детски фантаст за 2013-2014
 • 2014 (юли) – Номинация за „Best creator of children's sci-fi or fantasy books“, Eurocon 2014, Ireland
 • 2014 (декември) – Награда „Носител на всенародната любов“ за приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, Фондация „Човешката библиотека“
 • 2015 (май) – Национална награда „Константин Константинов“ за приказката-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“
 • 2015 (декември) – Награда „Носител на всенародната любов“ за приказката-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, Фондация „Човешката библиотека“
 • 2016 (август) – Номинация за литературната награда „Перото“ за приказката-игра „Добросъците“
 • 2017 (април) – Награда „Бисерче вълшебно“ в категория „Иноватори“ за приказката-игра „Добросъците“
 • 2019 (април) – Награда „Бисерче вълшебно“ в категория "Изследователи (8-10)" заПриказка от два свята
 
приказка игра - права за ползване
приказка-игра: голямото приключение на малкото таласъмче